Laboratorium Zamojskich Zakładów Zbożowych
Oferujemy szeroki zakres badań laboratoryjnych.Wykonujemy wstępne i szczegółowe oceny przydatności ziarna do przetwórstwa lub skupu.
Wstępna kontrola ziarna umożliwia ocenę jakości i zdrowotności ziarna, co umożliwia podjęcie decyzji co do dalszego postępowania z partią. Analiza wstępna obejmuje sprawdzenie ogólnego stanu partii, sprawdzenie zapachu, orientacyjne określenie wilgotności, czystości, obecności szkodników oraz innych wad dyskwalifikujących przydatność ziarna do przetwórstwa.
Wykonujemy oznaczenia:
- gęstości ziarna
- wilgotności zbóż, rzepaku
- wyrównania ziarna
- wskaźnika sedymentacyjnego - Test Zeleny"ego
- liczba opadania
- zawartość glutenu i białka
- zawartość popiołu w pszenicy i w makach
- zawartość zanieczyszczeń i szkodników
- rozpływalność glutenu
- stopień rozdrobnienia mąk
Dysponujemy nowoczesną aparaturę do oceny parametrów technologicznych mąk i pszenicy.
Stosowane metody badawcze dostosowane są do wymogów norm branżowych oraz posiadają certyfikaty zgodności z normami.
Zapraszamy do współpracy !